YAKUP KOCAMAN
Britanya’nın yabancı doktorlara göz koymasının temel nedeni sağlık sektörünün içinde bulunduğu kritik bir ihtiyaca dayanıyor. Bu ihtiyaç, ülkenin başta doktorlar olmak üzere yeterli sayıda sağlık personeli yetiştirememesinden kaynaklanıyor.
Bu ülke sağlık konusunda kendi kendine yeterli olamayacağını artık kabullenmiş ve sağlık politikalarını buna göre belirleyen bir ülke konumunda.
Hindistan Pakistan Mısır ve Orta Doğu’dan başta olmak üzere dünyanın bir çok yerinden doktorları kendi ülkesine çekmek için çalışıyorlar.
İngiltere’de doktorları temsil eden en büyük sağlık sendikası olan BMA’nın 2021 yılında yaptığı araştırmaya göre, Avrupa birliğinde her 1000 kişiye 3,7 doktor düşerken, İngiltere’de her bin kişiye 2.8 sekiz doktor düşüyor. Halen İngiltere’de 50.000’den fazla tam zamanlı çalışması gereken doktor açığı bulunuyor.
Öyle ki, pandemi döneminde başta hükümet olmak üzere NHS adeta diken üzerinde yürüdü. Hastanelere aynı anda başvuran ve yatarak tedavi görmesi gereken günlük kişi sayısı 4000’e ulaştığında hastane sistemi defalarca çökmenin arifesine geldi.
BMA raporuna göre sadece 2021 yılının yaz aylarında hastanelerden istifa eden doktor sayısı 919 kişi oldu. Bu sayı İngiltere sağlık politikalarına yön veren birimler tarafından oldukça tedirgin edici edici durumlara doğru evrilmekte.
The Guardian gazetesine konuşan iİngiltere merkezli Doktor Chaand Nagpaul, ilerleyen aylarda daha fazla doktorun istifa edebileceğini belirtiyor.
Zaten Pandemi döneminde normal hastalıklar için tedavi amacıyla hastaneye gelen insanlara i̇ki yıl üç yıl sonrasına ameliyat günü vermek rutin hale gelmiş durumda.
Öte yandan halen kamunun tekel olduğu sağlık sektörünün (NHS’i) en azından kısmen özelleştirilmesi veya yabancı yatırımcılara açılması ile ilgili sürekli olarak ısıtılan bir gündem söz konusu.
Hükümetin Amerika Birleşik Devletleri ile yakınlaşan politikası sağlık sektörüne de etki yapmakta. Amerikan özel hastane zincirlerinin İngiltere’de hastaneler açmak istemeleriyle ilgili medyada bir çok yazı yayınlanmakta.
Bu söylentiler mevcut sağlık sektörünü ciddi anlamda tedirgin etmekte. Zira sektörün özelleştirilmesi halinde doktorlar ve diğer sağlık çalışanları bir çok haklarını kaybedeceklerine inanıyorlar.
Bütün bir pandemi döneminde, hükümetin ve sağlık otoritelerinin ağzından düşmeyen en önemli slogan “NHS’yi koruyun” (Save the NHS) olmuştu. Pandemide birinci öncelik sağlık sektörünü korumak haline gelmişti. Bu slogan bile tek başına ülkenin nedenli bir doktor açığı yaşadığının bariz göstergesi oldu.
Yakın veya orta vadeli bir gelecekte, İngiltere sağlık sektörünün özelleştirilmesi eninde sonunda kaçınılmaz olabilir.
Şuanda, Türkiye’deki doktorlar, hastane şirketleri ve sağlık şirketleri açısından bakılacak olursa, Britanya’da i̇ş yapmanın avantajlı olduğu bir dönem yaşanmakta.
TÜRKİYE’DE SINAV MERKEZİ AÇMAK İSTERSE NE OLUR?
Britanya hala Mısır dubai Hindistan gibi merkezlerde Türkiye’deki TUS sınavına kısmen benzetilebilecek sınav merkezleri kurdu. Yani ülkesine çekmek istediği doktorların bizzat ayağına gidiyor.
Başka ülkelerin yetiştirildiği doktorları ithal ederek açığını kapatmak G7 ekonomisi bir ülke için çok da maliyetli değil.
Yabancı doktorlara daha ilk senelerinde yıllık en az 35.000 Sterlin net maaş ödeyen, ilerleyen yıllarda bu rakamın 100.000 Pound’un üzerine rahatlıkla çıkabildiği bir ülkeden bahsediyoruz. Sadece bir kaç bin Pound ödeyerek oldukça konforlu bir ikinci el arabanın satın alınabildiği bir ekonomik ortamda 35 bin Pound bile oldukça tatmin edici bulunuyor.
“Doktorlar İçin İngiltere’de İş Garantili PLAB Kursu” haberi için tıklayın
#VESTAakademi #PLAB #PLABkursu #KnightsbridgeAcademy #VESTA #AGMP #AdavancedGeneralMedicalPractice #İngiltereDoktorArıyor
Siz de hem kendinizin hem de aile fertlerinizin eğitimlerini, sertifikalarını ve benzer öğrenim belgelerini, UK ENIC üzerinden kayıt altına alabilirsiniz. Bunun için İngiltere’de yaşıyor olmanız şart değildir.
Devamını Okuİngiltere’ye taşınmak, mesleğini burada sürdürmek, çocuklarının Birleşik Krallık’ta eğitim almasını sağlamak isteyen tıp doktoru ve diş hekimleri için hazırlamış olduğumuz yol haritasını sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Devamını OkuPeriodontoloji ve implantoloji alanında dünyanın önde gelen isimlerinden olan Prof Dr Giovanni Zucchelli ile İngiltere’de “New Clinical Philosophy in Soft Tissue Surgical Management” sertifika programı
Devamını OkuOtuz yılı aşkın süredir diş hekimlerine yönelik yayıncılık yapan Vestiyer Yayın Grubu, bu alandaki tecrübesini yeni bir platforma, YouTube.com/DrVesta kanalına taşıyor. Kanalın ilk 1000 abonesi arasından yapılacak çekiliş ile 10 diş hekimi, 650 TL değerindeki VYG Fulpaket hediyesi kazanacak.
Devamını OkuVESTA & VYG duyurularına abone olun; kurs, seminer, fuar ve benzeri etkinlikleri ilk siz duyun.
Devamını OkuElbette bu kayıtsız şartsız bir iyimserlik değil. Sadece yaptığımız farklı projeksiyonların, gelecek senaryolarının gayet olumlu yönde seyrettiğini görüyoruz. Bu da bizi umutlandırıyor. Yeter ki, dereye su gelinceye kadar kurbağanın gözü patlamasın.
Devamını Oku